Joost Oranje wint De Luis 2008

De chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad won De Luis 2008 voor een vraaggesprek met Tweede Kamerlid Jan Marijnissen. De jury vond het een opmerkelijk interview, waarin de schrijver los komt van de alledaagse politieke en journalistieke waan door, uitgesmeerd over enkele maanden, meerdere interviewsessies te houden. Het resultaat is een portretinterview van een man die al eindeloos vaak is geïnterviewd. Maar het geduldige werk van Oranje werd beloond waardoor de politicus van een geheel andere kant was te zien.


Kwaliteit boven snelheid

Het was volgens de jury ook een mooi voorbeeld van wat we tegenwoordig 'slow journalism' zouden noemen. Kwaliteit boven snelheid. Geduld boven de waan van de dag. Op 17 juni kondigde de SP-leider aan een forse stap terug te willen doen: van de politieke frontlinie naar de luwte. Een halfjaar later pas resulteerde het handvol gespreksessies in het winnende interview.


Enkele citaten uit het juryrapport

"Het interview verraadt ambachtelijkheid en is een poging de dagelijkse politieke realiteit te ontstijgen. De geïnterviewde vervalt daarbij niet in dezelfde riedel die we al zo vaak lazen. En het interview gaat niet alleen over politiek, maar ook over de tragische kant van het leven van Marijnissen: hij komt eruit als een typische Feyenoord-fan: net niet de top gehaald, maar nooit opgegeven", aldus de jury.


Genomineerd in 2008

Renke de Greef, Jan Tromp, Karolien Knol, Irene Houthuijs en Joost Oranje. Lees verderNoot voor de redactie:

Voor vragen kan gebeld worden met Theo Dersjant, voorzitter van de jury: 06-25085692. Het volledige juryrapport kan per e-mail worden aangevraagd.


Sharon Hagenbeek wint studentenluis 2008

De Leidse studente die drie interviews instuurde, won dinsdag 21 april 2009 De Studentenluis 2008. De jury beoordeelde de drie vraaggesprekken allemaal van goede kwaliteit. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar het dubbelinterview dat Hagenbeek hield met Arnon Grunberg en Eric Schliesser.


Veel schrijfervaring

Sharon Hagenbeek studeert momenteel wijsbegeerte in Leiden. Op haar vijftiende stopte ze met school om te gaan werken in horeca, administratieve functies, als webmaster en voor webredacties. Ze deed daarna op verschillende plaatsen schrijfervaring op. Freelance schrijft ze voor onder andere KunstwerkKopen ,Filosofie Magazine en Opspraak.


Maar twee goede interviews

Hoewel er voor De Studentenluis 22 inzendingen op tafel lagen, was de jury er bij deze prijs snel uit. Twee interviews sprongen eruit. Daarbij de vaststelling van de jury dat blijkbaar veel studenten moeite hebben om goed de kwaliteit van het eigen werk te kunnen beoordelen.


Net niet

Het interview dat het net niet haalde was van de hand van Sahar Jahish (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg). Ze interviewde de Afghaanse vluchtelinge Roya over de worsteling van haar relatie met haar eveneens uit Afghanistan afkomstige vriend.