Ook studenten kunnen elk jaar hun beste interview insturen en kans maken op De Studentenluis. Deze is niet uitsluitend voor studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, maar voor alle studenten die een journalistieke studie volgen.
De student met het (volgens de jury) beste interview mag naar huis met het bronzen Studentenluis beeldje.Veerle Corstens winnares De Studentenluis 2010

Freelance journaliste Veerle Corstens is winnares van De Studentenluis 2010. Ze won de prijs voor het beste door een student gemaakte interview met een op 18 juni 2010 in HP/De Tijd gepubliceerd vraaggesprek met debuterend schrijver Philip Huff. Corstens was op dat moment student aan de Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens de jury van De Studentenluis (Henk van Middelaar, Erik Roosens, Harmke Pijpers en Theo Dersjant) stak het interview van Corstens ‘met kop en schouders’ boven andere inzendingen uit.

De winnares is zaterdagmorgen tijdens haar werk – Corstens maakte een interview in een Amsterdams hotel voor de website van het Holland Festival – ‘overvallen’ met de prijs, een bronzen beeldje.

De Studentenluis, een initiatief van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, bestaat vijf jaar. Corstens is de vierde die het beeldje in de wacht sleept. In het allereerste jaar van de prijs wees de jury geen winnaar aan.
Het winnende studenteninterview is het gevolg van een samenwerking van de Rotterdamse opleiding en weekblad HP/De Tijd. Vorig jaar mochten studenten van de opleiding een nummer van het weekblad volschrijven. Veerle Corstens produceerde daarvoor het nu winnende interview.
Uit het juryrapport: “Veerle Corstens laat zien dat er nog interviewtalent is. Haar vraaggesprek met Huff bewijst dat zij de beginselen van het vak onder de knie heeft. Een prima gesprek, volgens de regels opgeschreven.”
Eerder al maakte de jury bekend dat de prijs voor het beste interview, De Luis, in de wacht is gesleept door Carolina Lo Galbo van Vrij Nederland.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kan gebeld worden met Theo Dersjant (Fontys Hogeschool Journalistiek), juryvoorzitter: 06-25085692. Het winnende interview is te lezen op de website van Veerle Corstens: http://www.schrijfsel.nl/home/7 

 

 

De Vlaamse studente Evy Vercammen (23) wint De Studentenluis 2009!

Evy Vercammen is laatstejaars studente journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. "Ik wil mensen hun verhaal brengen op een emotionele, maar evenwichtige manier. Ik wil lezers het gevoel geven dat ze begrijpen wat de geïnterviewde meegemaakt heeft."

De winnares is dinsdag 11 mei, in de televisiestudio van de Mechelse journalistiekopleiding 'overvallen' door jurylid Pat Donnez en juryvoorzitter Theo Dersjant met het Studentenluis beeldje. Binnenkort op deze website een videoverslag.

In het winnende vraaggesprek vertelt een jongen, Kristof, hoe zijn ex-vriendin onverwacht voor zijn deur stond met de mededeling dat hij vader zou worden. "Toen Natalie na anderhalve maand met mij wou afspreken, hoorde ik mijn alarmbelletje meteen rinkelen. Ik herinnerde plots de insinuaties die vrienden hadden gemaakt over haar buikje." Vanaf dat moment stond zijn leven op zijn kop.

Volgens de jury is het vraaggesprek, gemaakt voor studentenmedium Supo van de journalistiekschool helder gestructureerd, waardoor een soepel lezend interview ontstond.

Het interview van Vercammen werd uitverkozen uit 17 inzendingen. Het is de eerste keer dat een Vlaamse studente de prijs wint.

Lees het winnende interview op de website van Supo:
Interview - Evy Vercammen met Kristof - Supo.beOp dit deel van de website staan handige tips en korte verhalen van onder meer journalisten uit de beroepspraktijk gemaakt door en voor studenten journalistiek, maar eigenlijk voor iedereen die zich bezighoudt met interviewen.

Interviewtips

Hier staan korte en handige adviezen gegeven door gearriveerde journalisten over wat voraal wel en niet te doen voor of tijdens een interview. Onder andere Cisca Dresselhuys, Bram Vermeulen en René Mioch geven tips.

Mijn eerste interview

Journalisten praten over hun eerste interviewervaringen. Waren ze zenuwacthig? Wat ging er mis? Wat ging goed? Hoe hadden ze zich voorbereid? Hier staan korte interviews met onder andere Coen Verbraak en Steffie Kouters.

De Spreekluis

Wij vroegen aan studenten en docenten aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek welke sporters, filmsterren, politici en andere prominenten zij graag een keer willen interviewen en welke brandende vraag ze dan zouden stellen.
De Leidse studente die drie interviews instuurde, won dinsdag 21 april 2009 De Studentenluis 2008. De jury beoordeelde de drie vraaggesprekken allemaal van goede kwaliteit. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar het dubbelinterview dat Hagenbeek hield met Arnon Grunberg en Eric Schliesser. Het thema: vriendschap. Zie de link voor het interview:

Het winnende interview van Sharon Hagenbeek met Aron Grunberg:
http://sharonhagenbeek.nl/filosofie/grunberg-schliesser-we-zijn-geen-heiligen

Sharon Hagenbeek studeert wijsbegeerte in Leiden. Op haar vijftiende stopte ze met school om te gaan werken in horeca, administratieve functies, als webmaster en voor webredacties. Ze deed daarna op verschillende plaatsen schrijfervaring op. Freelance schrijft ze voor onder andere www.kunstwerkkopen.nl, Filosofie Magazine en Opspraak.

Hoewel er voor De Studentenluis 22 inzendingen op tafel lagen, was de jury er bij deze prijs snel uit. Twee interviews sprongen eruit. Daarbij de vaststelling van de jury dat blijkbaar veel studenten moeite hebben om goed de kwaliteit van het eigen werk te kunnen beoordelen. Het interview dat het net niet haalde was van de hand van Sahar Jahish (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg). Ze interviewde de Afghaanse vluchtelinge Roya over de worsteling van haar relatie met haar eveneens uit Afghanistan afkomstige vriend.